Stockholm & Stockholm

Det var vid mitt första besök i Stockholm, Wisconsin som jag blev väldigt tagen av det enorma engagemang för kultur, konst och historia samhället visade upp. Jag blev också mycket inspirerad av att fotografera i den miljön. Landskapet påminner om Sverige och jag fick en förståelse för varför just de här norra delarna av USA var ett populärt mål för utvandrarna. Det var också kul att se spår av de svenskar som först kom dit. När jag kom tillbaka till Sverige föddes min idé om att göra den här utställningen; Stockholm & Stockholm. Att blanda mina intryck och känslor för ”deras” Stockholm och ”mitt” Stockholm här i Sverige. 

Varje år arrangerar Stockholm, WI, konstfestivaler och i oktober 2014 blev jag inbjuden dit. Jag hade då en utställning där med fotografier från Stockholm, Sverige på Abode Gallery. Hösten 2016 åkte jag tillbaka igen för att fotografera, då ”lilla” Stockholm inspirerar mig och kommer alltid ha en plats i mitt hjärta. 

Stockholm, Wisconsin, USA  är ett samhälle med 66 bofasta invånare och grundades av den svenske utvandraren Erik Petterson 1856. Samhället ligger precis vid Mississippifloden och hade sin topp med invånare på1880-talet med 280 personer. Efter andra världskriget drog sig de flesta till storstäderna och samhället låg i sin slummer under flera år. Men, på 1970-talet flyttade några konstnärer och hantverkare dit och byggde upp ett samhälle som idag präglas av ett stort kulturellt utbud och ett mycket populärt resmål utmed Mississippifloden mellan de två storstäderna Minneapolis och Chicago.